Høyt støvnivå i produksjonen av pulvermat
Ansatte i produksjon av pulvermat er utsatt for høye nivåer av inhalerbart støv. Det gjelder særlig når de gjør manuelle arbeidsoppgaver.
Sammenlignet med andre yrker, er det en høy andel ansatte i næringsmiddelindustrien som oppgir å ha luftveisplager. I tillegg har operatører i næringsmiddelindustrien et høyere legemeldt sykefravær grunnet astmadiagnose, sammenlignet med andre bransjer.
Helseskadelig eksponering
Det er allment kjent at eksponering for et kreftfremkallende stoff kan være ugunstig for helsen. Det er derimot lite kunnskap rundt det faktum eksponering for matvarer kan være helseskadelig. Det er en av grunnene til at helseeffektene av å produsere næringsmidler har fått mindre oppmerksomhet enn eksponering for kjemiske stoffer som vi vet er farlige.
De siste årene har man blitt mer oppmerksomme på at næringsmiddel i støvform kan føre til allergiske reaksjoner, yrkesastma og rhinitt − betennelse i slimhinnen i nesen.
En studie gjennomført av STAMI viste at det er høy eksponering for inhalerbart støv blant arbeidere, spesielt de som er involvert i manuell veiing, miksing og tilsetting av pulver. Sesongvariasjoner var også tydelige. Prøver tatt om høsten viste høyere konsentrasjoner av inhalerbart støv i alle avdelinger, sammenlignet med sommeren.
Eksempler på bestanddeler i støvet som kan gi helseeffekter, er allergener, endotoksiner fra bakterier og mykotoksiner fra sopp.
Viktig med støvkontroll
Først og fremst er det nødvendig å kartlegge eksponering for inhalerbart støv i næringsmiddelindustrien. Så er det viktig å styrke tiltakene for å beskytte ansatte i matproduksjon mot inhalerbart støv som kan føre til helseplager i både nedre og øvre luftveier.
Det kan innebære tiltak for å redusere støving fra enkelte råvarer og bedre ventilasjon. Det gjelder spesielt for arbeidere som håndterer pulver og tørre ingredienser. I tillegg må man også vurdere rutinene etter årstidene siden risikoen for eksponering endrer seg med dem.
Luftbefuktning er en effektiv metode for å redusere støv og alle typer partikler i luften. Det er derfor ideelt for fabrikker som håndterer store mengder næringsmidler i pulverform i produksjonen av f.eks. bakevarer, ferdigmat og iskrem.
